Problem z działaniem narzędzia kopia zapasowa

Zagadnienia techniczne oraz rozwiązywanie problemów związanych z dedykowanymi dla serwerów systemów operacyjnych Microsoft.

Problem z działaniem narzędzia kopia zapasowa

Postprzez gminformatyk » wtorek, 5 paź 2010, 13:47

Witam
Mam problem z wykonaniem system state, opis błędu:
Stan operacji tworzenia kopii zapasowych
Operacja: Kopia zapasowa
Aktywne miejsce docelowe kopii zapasowej: Plik
Nazwa nośnika: „Kopia zapasowa ASR05102010.bkf utworzona 2010-10-05 o 13:47”

Tworzenie kopii woluminu w tle: próba 1
Avatar użytkownika
gminformatyk
 
Posty: 32
Dołączył(a): środa, 18 sie 2010, 12:38
Pochwały: 1

Re: Problem z działaniem narzędzia kopia zapasowa

Postprzez superstrona » środa, 6 paź 2010, 14:56

A gdzie tu błąd dokładnie? Chodzi o to że próbuje i ciągle się nie udaje (stąd w ostatniej linijce próba 1)?
Komputer - nauczyciel cierpliwości :)
Avatar użytkownika
superstrona
 
Posty: 3
Dołączył(a): środa, 6 paź 2010, 14:37
Lokalizacja: WLKP.

Re: Problem z działaniem narzędzia kopia zapasowa

Postprzez gminformatyk » czwartek, 7 paź 2010, 07:36

Sorry nie wkleiłem całego komunikatu błędu.
Tworzenie kopii woluminu w tle: próba 1
Składnik "MSDEWriter" zaraportował błąd 0x800423f4. Jest to część stanu systemu. Operacja sporządzania kopii zapasowej nie może być kontynuowana.

Zwrócony został błąd podczas tworzenia kopii woluminu w tle:800423f4
Przerywanie wykonywania kopii zapasowej.

----------------------

Operacja nie została pomyślnie ukończona.

----------------------

Błąd występuje zaraz po uruchomieniu tworzenia kopii zapasowej ASR.
Avatar użytkownika
gminformatyk
 
Posty: 32
Dołączył(a): środa, 18 sie 2010, 12:38
Pochwały: 1

Re: Problem z działaniem narzędzia kopia zapasowa

Postprzez superstrona » czwartek, 7 paź 2010, 08:38

Szczerze mówiąc to nie spotkałem się z tym jeszcze, ale w wolnej chwili trochę poguglałem w necie i wychodzi na to, że to problem z backupem bazy danych MSSQL. O ile dobrze zrozumiałem to chodzi o to, że serwer bazodanowy działa na koncie lokalnym, zaś kopia wykonywana jest na koncie domenowym (o ile takie masz i na takowe się logujesz). Znalazłem dwa rozwiązania problemu:

  • Wyklucz z listy backupu katalog w którym działa i jest przechowywana baza MSSQL. W zamian zrób najlepiej programem osql dumpa całej bazy do pliku, a następnie dodaj katalog ze zrzutami baz(y) do listy windowsowego backupu. Szczegóły obsługi programu osql znajdziesz tutaj http://support.microsoft.com/kb/325003

  • Również za pomocą osql możesz wyłączyć na czas backupu wszystkie instancje serwerów SQL-owych. Myślę, że można do tego użyć np. windowsowego harmonogramu zadań, który minutę przed rozpoczęciem procedury backupu wyłącza serwer SQL-owy, i np. 5 minut przed rozpoczęciem pracy go włącza. Rzecz jasna o ile taki backup robisz w nocy z automatu kiedy nikt nie ma potrzeby się podłączyć do bazy SQL.

Nie daję gwarancji, że to zadziała, niemniej na dość poważnej stronie eksperckiej takie właśnie rozwiązanie znalazło uznanie i zostało oficjalnie ogłoszone jako obowiązujące ;) Zapytam jeszcze tylko, czy masz wszystkie łatki zainstalowane? Wszystkie Service Packi, aktualizacje zabezpieczeń itp.? Bo zdaje się, że MS wypuścił też łatkę odnośnie tego błędu, wpisz w gugla "MSDEWriter" i po linkach dojdziesz do rzeczy. W bazie KB Microsoftu odnalazłem przynajmniej trzy posty odnoszące się do tego problemu, jeden z nich -> http://support.microsoft.com/kb/828481/en-us.

Czekam na przetestowanie rozwiązań i sygnał czy działa, czy szukamy dalej :)
Komputer - nauczyciel cierpliwości :)
Avatar użytkownika
superstrona
 
Posty: 3
Dołączył(a): środa, 6 paź 2010, 14:37
Lokalizacja: WLKP.

Re: Problem z działaniem narzędzia kopia zapasowa

Postprzez gminformatyk » piątek, 17 gru 2010, 20:06

Dzięki za pomoc
Avatar użytkownika
gminformatyk
 
Posty: 32
Dołączył(a): środa, 18 sie 2010, 12:38
Pochwały: 1


Powrót do Microsoft Windows Server

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron